Zelf je ondernemingsplan schrijven

Krediet aanvragen? Ondernemingsplan nodig!

Ook heb je een ondernemingsplan nodig als je een BBZ-krediet of een andere financiering, bijvoorbeeld bij Qredits of een bank wilt aanvragen. Het door mij ontwikkelde sjabloon is veel eenvoudiger in gebruik dan de sjablonen die de financiële instellingen aanbieden maar worden wel door hen geaccepteerd.

Het is belangrijk dat je zelf begrijpt wat er in je plan staat. Je moet het immers zelf verdedigen bij een gesprek daarover bij de beoogde financier. Daarom adviseer ik je om het zelf te schrijven.

Eerst uitzoeken met de Checklist Ondernemingsplan en dan je plan schrijven

Ik adviseer je om eerst alles uit te zoeken wat er allemaal komt kijken bij een ondernemingsplan en dan het te gaan invullen. Dat werkt uiteindelijk sneller dan andersom. En je gaat sneller het verband tussen allerlei aspecten zien. Maar het belangrijkste is dat je op deze manier een plan krijgt dat is gebaseerd op echt onderzoek en echte cijfers. ‘Ik denk dat ik ongeveer 10.000 nodig heb om pakweg 25.000 te gaan omzetten’ is geen echt solide basis om te gaan ondernemen.

Wat je allemaal moet uitzoeken, heb ik in een uitgebreide checklist opgenomen, die bij het pakket zit van de sjablonen die je gebruikt.

Je ondernemingsplan bestaat uit twee delen:

 1. Een beschrijvend deel, waarin je uiteenzet hoe je aan klanten komt, waarom jij daarin slaagt om te gaan doen wat je wilt gaan ondernemen. Hierin staat je marketing plan, je verkoopaanpak, je marktbeschrijving, enz. Bij bijna elk onderdeel van deel van je ondernemingsplan staat een toelichting. Het kan uiteraard zijn dat bepaalde onderdelen niet van toepassing zijn voor jou, die haal je er dan gewoon uit.
 2. De financiële onderbouwing van je plan doe je met een aantal begrotingen. Deze begrotingen zijn ook elk voorzien van duidelijke gebruiksinstructies.
  1. Je Investeringsbegroting: waar heb je geld voor nodig om te beginnen met je bedrijf? Veelal zijn dat eenmalige kosten/uitgaven.
  2. Je Exploitatiebegroting: deze begroting heeft op jaarbasis aan wat er onderaan de streep overblijft als je je omzet en je jaarlijkse kosten van elkaar aftrekt. Meestal geef je een exploitatiebegroting over de eerste 2 of drie jaar weer in je plan om zo te laten zien hoe je omzet ontwikkelt.
  3. Je Liquiditeitsbegroting: hoe sta je je er in je startjaar en in het kalenderjaar daarna voor op maandbasis: blijft er voldoende geld op je bankrekening over om van te leven en alle zakelijke kosten te betalen
  4. Je Financieringsplan: hoe ga je de investeringen uit je investeringsbegroting bekostigen en eventueel tekorten in je liquiditeit tijdens je opstart?

Voor zowel het beschrijvende deel als het financiële deel heb ik sjablonen gemaakt die je helpen om alles goed in te vullen en zo je plan te maken. Deze sjablonen zijn in de loop der jaren aan de eigentijdse eisen aangepast en opgemaakt op basis van talloze ervaringen door gebruikers.

Hoe gebruik ik die handige slablonen?

Het beschrijvende deel is in MS Word opgemaakt, dus dat heb je nodig, vanaf versie 2013 of hoger, om dit te kunnen gebruiken.

De begrotingen zijn opgemaakt in MS Excel, vanaf versie 2013 of hoger  en voor verschillend aantal producten dat je wilt gaan verkopen. Gebruik voor de Exploitatiebegroting en de Liquiditeitsbegroting de versies met dezelfde aantallen producten.

En Canvas dan?

Een heel populaire manier om een ondernemingsplan te maken, is Business Model Canvas. Dat bestrijkt 9 belangrijke aspecten van je onderneming waarmee je ook prima een goed plan voor de start van je onderneming maakt:

Business Model Canvas

 

 

 

 

Het is een heel mooi, praktisch model. Maar vrijwel alle financiers willen een ouderwets plan met de begrotingen er in…

Helemaal zelf doen?

Je downloadt de door mij ontwikkelde sjablonen tegen betaling van € 25 incl. BTW in de webshop. klik op onderstaande button om dat te doen.

jelf je ondernemingsplan schrijven

 

 

 

 

 

Wat als ik het nou niet helemaal alleen denk te kunnen?

Wat een goede en economische oplossing is om ondersteuning te krijgen bij het maken van je ondernemingsplan is een Strippenkaart ondernemingsplan coaching te kopen.

Je kiest uit 6,12,18 of 24 uur coaching, die je naar believen inzet om zo binnen zo kort mogelijke tijd je ondernemingsplan te maken.

Hoe werkt zo een Strippenkaart Ondernemingscoaching voor startende  zzp’ers?

 1. Je koopt de strippenkaart die bij je past en betaalt deze vooraf in één keer
 2. Antwoorden op al je vragen na aanschaf die een beantwoording nodig hebben van maximaal 15 minuten, krijg je cadeau.
 3. Ik houd op kwartieren naar boven afgerond bij hoeveel uur je hebt verbruikt van je strippenkaart
 4. Ik informeer je als je driekwart van je ingekochte uren hebt besteed
 5. Een strippenkaart is 12 maanden geldig, gerekend van de dag van aanschaf. Heb je daarna nog niet al je ingekochte tijd gebruikt, vervalt het recht op restitutie
 6.  Je kiest uit één van de 6 varianten (2,3,6,12,18 of 24 uur)

Gratis sjablonen bij je Strippenkaart
Als je kiest voor een Strippenkaart coaching om mij je te laten helpen bij je ondernemingsplan, krijg je de sjablonen voor je ondernemingsplan er gratis bij. Ik upload dan deze in een (tijdelijke) gezamenlijke map op Google Drive, OneDrive of Dropbox, naar keuze.

Kies je gewenste aantal uren in de webshop door op deze afbeelding te klikken:

Strippenkaart coaching ondernemingsplan