Geplaatst op 1 reactie

3 voorbeelden hoe je je onderscheidt in een drukke markt

eruit springen onderscheidenDaar sta je dan: in de startblokken om met je koeriersbedrijf, je webdesignbureau of als kapper de markt op te gaan. De grootste uitdaging voor elke startende ondernemer is klanten zover te krijgen dat ze voor jou kiezen in plaats van voor de veelvuldig aanwezige concurrenten.

En toch is het mogelijk, zo bewijzen deze drie voorbeelden:

 

 

 

Koeriersbedrijf
Het aantal pakketten dat bezorgd moet worden groeit gestaag. Dus is er markt. Maar de markt wordt gedicteerd door een paar grote partijen en de marges zijn dun. Hoe kan je dan toch succesvol zijn?Een goed voorbeeld is AMPGroep. Zij hebben een niche in de markt gevonden waar de tarieven nog niet onder druk staan, waar er uitdagend werk is voor werknemers en contracten met grote klanten voor een goede omzet zorgen.

Webdesignbureau
Over een volle markt gesproken… Zowat elke student die een beetje met de pc om kan gaan, kan ook wel een website bouwen ‘voor weinig’. Zeggen ze tenminste. Het meest gegeven antwoord op deze ‘concurrenten’ is een goed ontwikkelde toolset en kennis van het maken van websites: denk hierbij aan bijvoorbeeld (ingekochte) kennis van grafisch ontwerp, SEO, Google Analytics, webshops, enz. Maar ook gewapend met deze kennis kom je nog steeds een groot aantal concurrenten tegen die naast kennis ook nog eens al bewezen hebben mooie websites te kunnen bouwen waar jij als starter met enige afgunst naar kijkt. Hoe kan je dan tóch succesvol zijn? Door je als webbouwer te richten op een bepaalde klantengroep. Die ondernemers waarvan jij de business begrijpt, de taal spreekt. Voorbeeld is Bureau APS dat uitsluitend websites maakt voor de uitvaartbranche. En daardoor binnen die markt een goede naam heeft opgebouwd, geen last heeft van prijsdruk en precies weet welke kennis ze in huis moeten hebben om hun klanten te bedienen.

Kappers
In het dorp Lisse waren enige jaren geleden wel 25 kappers. Thuiskappers kwamen op, vooral van dames en heren die ervaring in een kapsalon hadden opgedaan en daarna voor zichzelf kunnen beginnen door trouwe klanten mee te nemen. Iets waar de eigenaar van de kapsalon feitelijk weinig aan kan doen… Nu wil jij aan de slag, die niet vanuit zo een luxe positie start dat je al veel klanten meeneemt. Hoe onderscheid je je dan?

Ook hier is doelgroep benadering weer het antwoord. Zoals een kapper die zo goed begrijpt hoe angstig het is voor kinderen met autisme om naar de kapper te gaan, dat hij weet hoe met hen om te gaan en wél hun haar geknipt te krijgen zonder dat het kind er te veel stress van ervaart.

Ok, dus doelgroep is de oplossing
Ja en Nee.

Ja, want hoe specifiekere kennis van en ervaring met je jouw doelgroep hebt, hoe minder concurrenten met jou daarin kunnen wedijveren én hoe gemakkelijker het is om nieuwe klanten binnen je doelgroep te vinden. Wat meteen wel met zich meebrengt dat je je doelgroep wel zo groot moet kiezen dat je voldoende omzet maakt.

En nee, want alleen doelgroep vult je plaatje ook niet helemaal. Want als die doelgroepkeuze niet samenhangt met je diepste motivatie om zo te werk te gaan, zal je geen echte connectie maken met die doelgroep en veel minder succesvol zijn dan degenen die dat wel doen. Doelgroepbenadering volgt uit waarom je doet wat je doet.

Welke motivatie zit achter jouw onderneming en welke doelgroep benader jij dan met welk toegespitst aanbod, zodat ze bij jou kopen?

1 gedachte over “3 voorbeelden hoe je je onderscheidt in een drukke markt

  1. […] PS Lees ook eens mijn artikel over hoe je je onderscheidt in een drukke markt […]

Reacties zijn gesloten.