Geplaatst op

Waarom is belangrijker dan Wat je doet

Één van de grootste uitdagingen voor startende ondernemers met een goed business idee is de financiering er van om goed van start te gaan. Zo ook de twee initiatiefnemers van StoryTerrace: een concept waarmee herinneringen aan een persoon of familie in een mooi boek wordt vastgelegd. Zij wagen een pitch in Engeland bij Dragons Den om te kijken of men interesse heeft om financiering te geven in ruil voor een deel van de aandelen.

De twee initiatiefnemers beginnen in hun pitch eerst uit te leggen hoe StoryTerrace werkt: een professionele tekstschrijver met een fotograaf leveren het materiaal af van een interview met betrokkenen met als resultaat een mooi boek vol herinneringen. Elke Dragon heeft een exemplaar en bladert dat door zoals je kunt zien in het filmpje. Lezen en luisteren is een moeizame combinatie, maar dat even terzijde.  Op zich is dat concept inhoudelijk niet nieuw. Er bestaat daarvan bijvoorbeeld in Nederland een digitale variant voor bedrijfspresentaties, OnderneemIn .

Je ziet ook in het begin van het (gemonteerde) filmpje (zie onderaan dit artikel) dat bij die ‘hoe en wat’ uitleg wel wat interesse van de Dragons’ maar men is nog niet overtuigd om de stap te zetten om het gevraagde kapitaal te gaan investeren.

Die echte interesse en het toehappen komt pas als één van de Dragons vraagt naar de echte reden om met dit concept te beginnen. Het antwoord waarin één van initiatiefnemers vertelt Waarom hij is gestart met StoryTerrace doet de Dragons besluiten om een aanbod te doen.

Kijk naar het filmpje:

Je ziet dat de Dragons worden geraakt door het verhaal over de grootouders, dat herkennen en zich realiseren dat zij zich veel vergelijkbare situaties kunnen voorstellen waar dit mooie idee zal aanslaan. Het gaat dus niet hoofdzakelijk om het hoe en wat, dat moet uiteraard wel op orde zijn. Maar het gaat om of anderen meevoelen in wat jij voelt bij jouw bedrijfsidee. Dan krijg je ambassadeurs voor je idee, mensen die erin geloven zoals jij erin gelooft. En dan zijn de vrij stevige prijzen voor de drie pakketten, vanaf € 1950 tot en met € 6150 veel minder doorslaggevend dan je in eerste instantie zou denken.

Trouwens, StoryTerrace is uiteindelijk toch niet in zee gegaan met de Dragon die wilde financieren. Hun verhaal raakte andere financiers die beter aansloten bij hun behoeftes.

Wil je ook eens sparren over het formuleren en inzetten van het meest krachtige marketingwapen dat jij als zzp’er hebt, jouw ‘Why’? Boek een Uurtje Geen Factuurtje via de website.