Geplaatst op

5 dingen om aan vast te houden na de Corona crisis

We zitten er nog middenin, ook al is het directe gevaar even geluwd. En ook ik weet niet wanneer we er weer uit komen. Maar ik ben al bezig met datgene wat deze crisis mij geleerd heeft voor mijn bedrijf (en ook in privé) en ik vast van plan ben om vast te houden als het allemaal weer achter de rug is in een veranderde wereld:

1 vingerJe netwerk is van cruciaal belang

Zeker toen ik niet zo gemakkelijk meer face-to-face kon netwerken bleek dat het hebben van een goed netwerk de meest doeltreffende manier is om deze crisis door te komen. Ik vind online netwerkbijeenkomsten een redelijk alternatief, maar het haalt het niet bij live ontmoetingen. 1-op-1 gaat prima met, ook tijdens deze crisis ontdekte tools als Zoom (met dank aan de Go Digital Challenge van Pepijn Hufen).

Ik blijf veel energie en aandacht besteden aan mijn netwerk na deze crisis. Hoe heb jij je netwerk gebruikt tijdens deze crisis en wat is voor jou de waarde ervan? Vertel het mij in de comments.

2 vingersJe online presentie is belangrijk

Natuurlijk was ik, net al jij, vóór deze crisis actief online. Maar deze presentie werd me des te duidelijker van groot belang. Om me heen zag ik ook veel initiatieven het internet opduiken. Van allerlei nieuwe webshops in trending artikelen, tot en met de vele veelal gratis online trainingen. Deze crisis brengt ontwikkelingen in een stroomversnelling. Op het werk van mijn vrouw was al jaren een veel gestelde vraag of thuiswerken mogelijk werd. Het tot nu toe altijd negatieve antwoord werd met argumenten als beveiliging en complexiteit, was binnen twee dagen op een verantwoorde manier omgezet in een veilige, stabiele thuiswerkomgeving waardoor het bedrijf gewoon doordraait.

Je verhaal van jou als ondernemer vertellen kan je ook heel goed doen online, is gebleken. Je laten zien hoe je de crisis doorkomt, welke andere keuzes je maakt om daarmee anderen te inspireren. OnderneemIn is daarvoor een uitstekend platform.

Ik bied aan prospects een Uurtje Geen Factuurtje. Dat hield ik altijd bij mij thuis. Nu doe ik dat online en ik ben van plan om dat zo te blijven aanbieden, voor wie dat wil. Ik heb Calendly ontdekt om online afspraken via mijn website te kunnen laten maken door mijn klanten.

Wat hebben jullie toegevoegd/aangepast aan je online presentatie dat je blijft gebruiken na deze crisis?

3 vingersRustig aan doen

Noodgedwongen of niet, deze crisis dwingt je om dingen minder snel te laten gaan als je gewend bent. Sommige dingen liggen ook gewoon stil, wachtend op betere tijden. In de supermarkt elkaar niet opjagen, maar rustig even op anderhalve meter voor zover mogelijk wachten tot iemand anders zijn of haar keuze heeft gemaakt bij een schap. Buiten wachten tot je een winkel in mag die vanwege zijn grootte maar een bepaald aantal mensen tegelijk binnen mag hebben.

Dat frustreert soms misschien een beetje. Maar het biedt ook kansen. Is al dat gejaag wel zo nodig? Hoeveel tijd scheelt het nu écht als je even moet wachten? Is alles waar je mee bezig was, nou wel zo belangrijk?

Ik heb veel tijd gestoken in doorwerken van mijn mapje ‘nog even bekijken’, en dan vooral de opgeslagen items in het submapje ‘waardevol’. (Ook weer niet alles tegelijkertijd, alleen weer die dingen die ik direct kan toepassen. Anders is mijn oude hoofd al snel té vol.) Ik neem me heilig voor meer rust te nemen om met een beetje afstand naar mezelf en mijn bedrijf te kijken.

Wat zijn kennisgebieden die jij hebt ontdekt en hoe pas je die toe nu en straks? En vooral, ga je rust bewaren die je nu misschien gedwongen moet nemen?

4 vingersHygiëne

Al in 1847 ontdekte dokter Ignaz Semmelweis het belang van regelmatig handen wassen. Daarmee werd toen al de sterfte op de kraamzaal van 10% teruggebracht naar 1-2%. Een betere hygiëne wapent ons tegen allerlei ziektes. Zo ook tijdens deze crisis. Zo ook het gebruik van desinfecterende gel bij allerlei toegangen. Iedereen die dat drukdeksel indrukt met nog niet gereinigde handen is naar mijn idee niet zo handig. , De dispensers met een voetpedaalbediening of een sensor zijn het meest hygiënisch. Het is trouwens ook zo dat je het beste eerste je handen met water en zeep wast en daarna met gel insmeert. Dan heb je een zeer kleine kans op overdragen van het virus op deze manier.

 

Ik merk dat ik soms het handen schudden wel mis, maar neem me ook voor om straks tijdens bijeenkomsten wat regelmatiger mijn handen even te wassen tussendoor.

Was jij nog regelmatig je handen en wat voor andere hygiënische maatregelen heb je genomen én wil je volhouden?

5 vingersHarmonie tussen privé- en werktijd

Ik denk dat de verhouding tussen privétijd en werktijd bij heel vele mensen is veranderd. Thuiswerken, of helemaal niet kunne werken, deeltijd gaan werken. Dat heeft allemaal zijn invloed op jou en je omgeving. Zo ook bij mij, ook al lette ik er al steeds op dat ik op zo een manier werk dat ik, naar mijn behoefte, voldoende tijd in privé overhoud. Ik heb best wat uitstelgedrag gemerkt bij mezelf, afgewisseld met periodes waarin ik 10 nieuwe ideeën wil uitwerken tot concrete acties. Meer privétijd hebben, andere dingen doen dan tot nu toe.

 

Hoe heeft de crisis die verhouding bij jou beïnvloed en hoe wil je die gaan houden na deze nare uitdagende tijd?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties, waarvoor alvast dank.