Geplaatst op

5 redenen om niet aan de KOR vanaf 2020 mee te doen

 

 

 

 

 

  1. Looptijd van de KOR regeling

Het aangaan van deze regeling bij de Belastingdienst een looptijd heeft van 36 maanden. Dat is zo gedaan om alleen écht kleine (parttime) ondernemers de sores van btw administratie te besparen. Uiteraard is ook het doel dat de Belastingdienst bespaart door voor hen relatief kleine bedragen innen en terugbetalen met evenveel moeite moeten doen als het innen van grote btw bedragen. Als je denkt dat je op enig moment binnen drie jaar boven de 20.000 omzet op jaarbasis uitkomt, niet aanmelden.

  1. Tussentijds switchen is onverkoopbaar

Zoals hiervoor aangegeven, de KOR regeling schrijft voor dat als je ergens in een jaar de grens van 20.000 omzet overschrijdt, je weer btw moet gaan rekenen. En ja, je mag vanaf dat moment ook weer btw op je inkoop en bedrijfskosten aftrekken. Maar als je hebt bedacht dat het handig zou zijn om lagere prijzen te gaan rekenen omdat je geen btw hoeft af te dragen, hoe verkoop je 21% prijsstijging naar je klanten? Ik zou het niet kunnen verkopen.

  1. Ex BTW-prijzen komen niet professioneel over

Het lijkt wellicht handig lijkt om ex btw prijzen te kunnen hanteren, want je bent goedkoper dan je concurrenten. Besef dan, dat als je producten of diensten verkoopt die normaalgesproken met btw worden aangeboden aan (zakelijke) klanten, deze je meteen in het hokje ‘kleine parttime ondernemer in de markt’ plaatst en vraagtekens kan zetten bij je continuïteit.  En dat terwijl, als het goed is, de producten of diensten die je levert met hart en ziel met de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, hoe klein je onderneming ook is. Dat kan zeker schadelijk zijn voor je reputatie en toekomstige klanten afschrikken.

Bedenk ook “Als prijs het enige is waarop je denkt dat klanten voor jou (of een ander) kiezen, ben je vergeten hen al het andere te vertellen waardoor ze bij jou komen én blijven” (meer info pf ‘prijs in dit artikel en dit artikel).

  1. Geen btw aftrek over je kosten

Meedoen met de KOR betekent dat je ook geen btw mag aftrekken over je inkoop en andere btw belaste bedrijfskosten. Daarmee stijgen je netto kosten en verlaag je je marge.

  1. Zakelijke klanten zijn duurder uit

Als je normale prijzen rekent (dus de prijzen incl. BTW) dan is een zakelijke klant duurder uit bij jou omdat hij de btw over zijn inkoop niet kan terugvorderen. Geen btw op de factuur betekent dat je niks mag terugvorderen. En jij mag als KOR deelnemer geen btw op je factuur vermelden.

Wanneer kan je dan wél meedoen met de KOR?

Mijn advies is om alleen deel te nemen aan de KOR als je aan al de drie volgende voorwaarden voldoet:

  1. Parttime onderneemt en blijft ondernemen en daarmee de eerste drie jaar na aanmelding minder dan 20.000 omzet per jaar zal halen
  2. Je lage of geen inkoopkosten hebt
  3. Je uitsluitend particuliere klanten hebt

Wel meedoen? Hanteer normale marktprijzen

Als je dan wél deelneemt aan de KOR, dan adviseer ik je prijsniveau gewoon op marktconform (incl. BTW) zetten. Ten eerste kom je daarmee als een normale marktpartij over en concurreer je niet op het meest gemakkelijk in te halen aspect ‘prijs’. Je compenseert met je hogere marge door marktconforme verkoopprijzen enigszins het niet meer kunnen aftrekken van btw op je inkoop en btw van je met btw belaste bedrijfskosten.

Een particulier interesseert het niet of er wel of geen btw op de factuur staat. Die btw kan hij, net als op de pot pindakaas die jij als consument in de supermarkt koopt, toch niet aftrekken.

helaas-pindakaas